Kalkoen Stuffing met Appel en Kastanjes

Ingrediënten

  • 2 kg broodkruim
  • 4 lepels boter
  • 1 fijngesneden ui
  • 2 stengels gehakte selderij
  • 1 goudrenet in blokjes
  • 250 g kastanjes
  • 1.5 theelepel droge salie
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • zout
  • peper
  • 250 ml  gevogeltebouillon
  • kalkoen boter voor de kalkoenbouillon voor de kalkoen


Bereiding

Kook en pel de kastanjes en verkruimel ze.Wrijf de salie fijn. Droog de broodkruimels in een oven van 125 graden, schep 1-2 keer om tot het droog maar niet geroosterd is. Smelt de boter in een grote pan en fruit het ui erin. Voeg selderij toe en laat 5 minuten fruiten zonder te kleuren. Voeg de appel toe en laat 5 minuten al roerend fruiten.Voeg kastanjes, kruiden, zout en peper toe. Proeven! Laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 160 graden. Alvorens de kalkoen te vullen, eerst 125 ml bouillon door de vulling roeren. Naai de kalkoen dicht. Zet de kalkoen op een braadslee. Smeer borst, poten en vleugels in met zachte boter en besprenkel het vel met zout en peper. Zet de kalkoen in de oven. Vanwege bacterievorming kan de kalkoen pas vlak voor het braden worden gevuld. Stop de kalkoen niet te vol want de vulling moet uitdijen. Bedruip de kalkoen elke 20-30 minuten met een mengsel van half boter en half bouillon en met het druipnat.