kalkoen Gevuld met gehakt en champignon

Ingrediënten

  • 1 verse kalkoen van ongeveer 2 kilogram
  • zout, peper
  • 100 gram boter
  • 100 gr ontbijtspek
  • haakkatoen

Ingrediënten voor de vulling'

  • 100 gram champignons
  • 1 ui
  • 2 sneetjes witbrood
  • 1 teentje knoflook, 25 gram boter
  • 250 gram half-om-halfgehakt,
  • zout,peper
  • nootmuskaat 10 takjes selderij
  • 10 takjes peterselie
  • 1 ei
  • 4 eetlepels slagroom


Bereiding

Bereiding voor de vulling:

Maak de champignons schoon en hak ze grof. Pel en snipper de ui.Verkruimel het brood. Verhit in een pan de helft van de boter en fruit de ui ongeveer 3 minuten. Pers de knoflook erboven uit. Voeg de champignons toe en bak die ongeveer 3 minuten mee. Verhit in een koekenpan de rest van de boter en bak het gehakt hierin rul. Roer de champignons en het brood erdoor en voeg zout, peper en een snufje nootmuskaat toe. Doe het gehakt in een kom en laat het afkoelen. Knip de blaadjes van de selderij en de peterselie fijn. Klop in een kommetje het ei met de slagroom los en meng de kruiden en het ei door het gehaktmengsel. Vul de kalkoen hiermee.

Bereiding kalkoen:
Bestrooi de kalkoen van binnen en van buiten met zout en peper. Schep de vulling in de buikholte en bind de kalkoen met haakkatoen op. Verwarm de oven voor op 200° C. Smelt de boter in een steelpan, schenk een beetje boter in een braadslede, leg de kalkoen erin en bedek hem met ontbijtspek. Schenk de rest van de boter erover en braad de kalkoen ongeveer 90 minuten in het midden van de oven. Bedruip de vogel regelmatig met braadvet. Verwijder het ontbijtspek en braad de kalkoen in nog ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar (hij is gaar als u een poot gemakkelijk heen en weer kunt bewegen). Neem de kalkoen uit de oven, leg hem op een schaal en snijd hem aan tafel aan.