Asperges met lekkere beenham

Ingrediënten

Op z'n Brabants

  • 400 gr beenham
  • 2 kg asperges (of schoongemaakte per vacuüm verpakt)
  • verse peterselie
  • aspergevocht
  • koksroom of kant en klare hollandaisesaus
  • borrelglaasje witte wijn
  • snufje peper en zout

Op z'n Limburgs

  • 400 gr beenham
  • 2 kg asperges (of schoongemaakte per vacuüm verpakt)
  • verse peterselie
  • 4 eieren
  • 50 gr roomboter
  • snufje peper en zout


Bereiding

Asperges: ongeveer 4 asperges per persoon. Schil de asperges met een dunschiller. Zet de asperges op met ruim koud water, waaraan een mespunt zout en een klein schepje suiker is toegevoegd. Breng het water aan de kook en laat de asperges dan nog 15 minuten koken. Controleer de gaarheid door met een vork een asperge uit het water te tillen. Als de asperge doorbuigt, is hij gaar.

Op z'n Brabants:
Voor het bereiden van de saus heeft u een pakje hollandaisesaus en wat verse peterselie nodig, lees het advies op het etiket. Of de saus maken op originele wijze; twee kopjes asperge vocht in een steelpannetje op een hoog vuur plaatsen één kopje witte wijn erbij schenken dit geheel laten inkoken tot u ½ deel over heeft, vervolgens de koksroom toevoegen en het vuur lager zetten mocht u de saus nog te dun vinden kunt u een kleine beetje allesbinder er door roeren zodat de saus dikker wordt. Op smaak brengen met wat peper en zout u verkrijgt een extra lekkere smaak aan de saus wanneer u wat verse klein gesneden (of geknipt) bonenkruid door de saus verwerkt. Als laatste een klontje roomboter toevoegen daar krijgt de saus een mooie glans van.

Op z'n Limburgs: de asperges10 minuten koken laat ze dan nog 20 minuten met de deksel op de pan in het hete water staan. Serveer ze bijvoorbeeld met verwarmde beenham (100º in de oven 10 minuten), hardgekookte eieren en fijne peterselie. Geef gesmolten roomboter en geraspte nootmuskaat er apart bij.



Serveertip

Asperges zijn lekker te combineren met een stukje meloen vooraf en gekookte nieuwe krielaardappeltjes.