Geflambeerde lamsfilets met abrikozen

Ingrediënten

IngrediŰnten zijn voldoende voor ca. 4 personen

  • 4 lamsfilets
  • 1 teentje knoflook
  • 1 grof gehakte ui
  • 150 cc sinaasappelsap
  • 8 gedroogde abrikozen (een avond van tevoren in de week zetten)
  • 2 eetlepels cognac
  • 150 gr champignons
  • 2 eetlepels gemberpoeder
  • 1 eetlepel olijfolie
  • snufje peper & zout


Bereiding

Leg de lamsfilets naast elkaar in een grote schaal. Pureer de gember, de knoflook en de helft van de ui in een keukenmachine en voeg hier de sinaasappelsap aan toe. Schep deze puree over de filets, dek ze losjes af en laat ze tenminste 6 uur of een nacht lang marineren. Draai ze in de marineertijd nog een keer om.
Verhit de olie in een grote koekenpan. Doe er de champignons en de rest van de ui bij en fruit dit aan met peper en zout naar smaak. Laat de abrikozen uitlekken op keukenpapier, dep ze droog en vul ze met het champignonmengsel. Haal de filets uit de marinade en dep ook deze droog met keukenpapier. Bewaar de marinade. Verhit een koekenpan en bak de filets in 1 minuut om en om. Giet er de cognac over en steek de drank aan met een lange lucifer. Wacht tot de vlam gedoofd is en zet dan de gevulde abrikozen in de pan, giet er de helft van de marinade bij en strooi er eventueel nog wat zout overheen. Leg een goed sluitende deksel op de pan en stoof het vlees circa 5 minuten op een laag vuur.
Schik de filets met de abrikozen op een voorverwarmde dienschaal. Ontvet zonodig het stoofnat in de pan, voeg de rest van de marinade toe, breng het mengsel aan de kook en laat het nog 1 minuut zachtjes pruttelen. Giet de saus daarna over het vlees, garneer desgewenst met peterselie.

Serveertip

De lamsfilets kunt u ook vervangen door lamsbiefstukjes. Dit gerecht is heerlijk in combinatie met haricots verts en gestoomde nieuwe aardappelen.