Amerikaanse Banketham

Ingrediënten

Dit recept is voldoende voor 6 tot 8 personen

  • 1,5 kg banketham
  • 250 gr bruine suiker
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kruidnagelpoeder
  • 100 ml bouillon
  • 25 kruidnagels
  • 100 ml slagroom
  • 1 sherry glas congnac
  • snufje peper en zout


Bereiding

Haal de ham uit de verpakking en droog het vlees af. Leg de banketham op een snijplank en trek met een scherp mes ruiten over het vlees van ongeveer ½ cm diep. Daar waar de lijnen elkaar kruisen drukt u een kruidnageltje. Doe de bruine suiker in een bakje voeg de kruidnagel- en gemberpoeder toe en voorzichtig een beetje cognac, blijf goed roeren totdat er een dikke pap ontstaat. Leg de banketham in een ovenvaste schaal en smeer met een kwastje de suikermassa over de ham. doe dit  ieder uur één keer, na dit 5 of 6 keer gedaan te hebben, de ham naar braadadvies van de slager in een voorverwarmde oven van 160º C. Na het braden het vlees uit de oven halen en nog 15 minuten laten rusten.


Leng het restant van de suikermassa aan met 100 ml slagroom en 100 ml bouillon even in een pannetje aan de kook brengen 2 minuten doorkoken en op smaak brengen met een klein beetje zout en peper.


Serveertip

De ham combineert uitstekend met spruitjes, broccoli, witlof, stoofpeertjes, krielaardappeltjes of aardappelpuree.