Ree-Hertenrugfilet met bramensaus
Ingrediënten
- 6 Hertenrug filet van 125 gram
- 200 gr roomboter
- 200 gr bramenjam (en eventueel wat verse bramen)
- 5 dl. wildfond
- peper en zout
- 1 sinaasappel
- 1 glas rode wijn
- 5 eetlepels crème fraîche
- verse tijm
Bereiding
Bereiding van de sausPers de sinaasappel in de wild fond uit en laat dit geheel 10 minuten inkoken, verlaag nu de warmtebron en voeg de crème fraîche en het glas wijn toe, even doorroeren en nu de bramenjam toevoegen. Dit geheel nog 1 minuut zachtjes doorkoken nu warmtebron laag vervolgens de hele bramen met de in stukjes gesneden koude roomboter langzaam door de saus heen spatelen (eventueel de saus op smaak maken met wat peper, zout, citroen of azijn).
Bereiding van de hertenrugfilet
Haal de Hertenrug filet 1 uur voor verwerking uit de koelkast en droog ze met keukenpapier af. Smelt 100 gram roomboter in een grote koekenpan tot de bellen uit de jus zijn verdwenen en een mooie bruine kleur ontstaat. Na het kruiden de filets snel aanbraden op hoog vuur 30 seconden aan iedere kant. Draai nu de warmtebron tot half en laat de filets 2 minuten aan iedere kant zachtjes na bakken. Direct uit de jus halen en leg ze in een verwarmde opdekschaal. Schenk de warme saus over het vlees.