Gestoofd konijnbout op zijn Provençaals

Ingrediënten

Dit recept is voor 4 personen

  • Konijnen bouten 4
  • Knoflook 4 teentjes
  • Rozemarijn: 1 takje
  • Tijm: 1 takje
  • Olijfolie: 4 eetlepels
  • Sjalotten: 2
  • Tomaten: 6
  • Roomboter: 30 g
  • Bloem: 1 eetlepel
  • Wildfond: 500 cc
  • Witte wijn: 25 cl
  • Provençaalse kruiden: 1 bosje
  • Dragon: 1 takje
  • Champignons: 100 g
  • Peper en zout


Bereiding

Marineertijd: U mag het gerust meer dan 3 uur laten marineren. 
Maal de knoflookteentjes fijn. Wrijf de bouten goed in met twee teentjes en leg de stukken op een schotel. Maal de kruiden (tijm, laurier, rozemarijn) fijn in een kom, doe er de olie bij en meng alles goed dooreen. Giet de marinade op het konijn en draai de stukken goed om. Stop de schotel 3 à 4 uur in de koelkast en vergeet het konijn niet af en toe om te keren.
Schil de sjalotten en hak ze fijn, net als de rest van de look. Schil de tomaten en snij ze in blokjes.

Laat de bouten uitlekken en veeg ze goed af, om de olie te verwijderen. Laat 20 g roomboter smelten en bak de bouten lichtjes goudbruin. Bak ze aan alle kanten, laat ze uitdruipen op absorberend papier en giet het vet van de sauteerpan weg.

Leg de bouten er opnieuw in, voeg er de sjalotten aan toe en laat ze 1 à 2 minuten bakken zonder ze te schroeien. Meng alles goed dooreen. Strooi er de bloem over, meng alle ingrediënten, laat het gerecht nog 2 minuten bakken en giet er de witte wijn en de bouillon over. Strooi er vervolgens peper en zout over. Doe er de Provençaalse kruiden en de dragonblaadjes bij. Doe het deksel op de pan, verlaag het vuur en laat ongeveer 30 minuten bakken.

Voeg er nu de tomaten aan toe, laat de bouten nog 20 minuten bakken en draai ze regelmatig om. Maak de champignons schoon en snij ze in stukjes.
Laat 10 g roomboter smelten in een braadpan, sauteer de champignons en doe er zout bij. Laat de bouten uitdruppen en doe de saus in een pan. Voeg er meteen de champignons aan toe en warm het gerecht opnieuw 3 à 4 minuten op. Giet de saus over de bouten en serveer het goed warm.



Serveertip

Konijn laat zich fijn combineren met wintergroenten zoals, witlof, spruitjes, zuurkool, rodekool in combinatie met ovengeroosterde aardappelen of opgespoten rozetten van aardappel puree.